Ki nem szereti amikor a friss kenyér illata tölti meg a lakást? Szerintem nincs ilyen ember. Már nagyon sok receptet kipróbáltam, míg eljutottam a tökéletes kenyérhez. Ropogós, puha, szóval ellenállhatatlan. Elkészítése nem időigényes, akar este is elő lehet készíteni, és reggelre csak a sütés marad. Másfél óra alatt friss kenyér kerülhet a reggeli mellé.
Hozzávalók:
1/2 kg finomliszt
2,5 dl langyos víz ( függ a liszt minőségétől, lehet kevesebb vagy több is)
50 ml étolaj
2 kk. só
1 ek. cukor
3 dkg élesztő (por)
Elkészités:
A hozzávalókat egy nagy tálba rakjuk,az élesztőt nem kell felfuttatni, csak vigyázni kell, hogy a sóval ne érintkezzen, mert akkor nem kel meg a tészta. A vizet fokozatosan adjuk a tésztához, amíg egy lágy de nem túl ragacsos tésztát kapunk. Alaposan kidagasztjuk, majd meleg helyen megkelesztjük. Kb. 1 óra.
Kelesztés előtt
2 óra múlva
Ha szépen megkelt a tészta, lisztezett deszkán cipó alakúra formázzuk, és olajozott tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
Sütésre készen
Jó tanács: sütés közben érdemes a tésztát vízzel megkenni, attól lesz szép ropogós a külseje. Én általában kétszer szoktam megkenni.
A kész kenyér
No comments:
Post a Comment