Wednesday, February 16, 2011

Születésnapi málnatorta


A február nálunk a születésnapok hónapja. E hónapban ünnepeljük a férjem, Dóri barátnőm és az én születésnapomat is. 3 születésnapi torta 4 hét alatt nem rossz, ugye?
A fent említett málnatortát, február 5.-re készítettem el, és szerencsére mindenkinek nagyon ízlett. Az elkészítése kicsit időigényes, de a tortalapot akár egy nappal előbb is elkészíthetjük, amivel sok időt spórolhatunk.


Hozzávalók:
Tészta:   3 db tojás
              10 dkg cukor
              2 cs. vaníliás cukor                            
              10 dkg liszt
              5 dkg étkezési keményítő
              2 tk. sütőpor
Krém:    6 lap zselatin
               50 dkg málna                                       
              10 dkg porcukor
               2,5 dl tejszín
Díszítés: 10 dkg porcukor
              2 ek. citromlé
              1 mk. piros ételfesték
               1,5 dl tejszín
               15 dkg málna
 
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük 2 ek. forró vízzel, beledolgozzuk a cukrot, vaníliás cukrot, és legalább 2 percig keverjük. Ráborítjuk a kemény tojáshabot.A lisztet, keményítőt, a sütőport elvegyítjük, habra szitáljuk, és nagy mozdulatokkal összedolgozzuk. Olajozott, lisztezett tortaformába öntjük (24 cm-es) és előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük. Kb. 25 perc.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A málnát kiválogatjuk, péppé törjük, és szitán átpasszírozzuk, majd a porcukorral elkeverjük. A zselatint kinyomkodjuk, felolvasztjuk, és a málnapépbe keverjük. Hideg helyre tesszük. 
A tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a püré elkezd kocsonyásodni, beleforgatjuk a tejszínhabot. A tortát vízszintesen kettévágjuk, az alsó lap köré kapcsoljuk a forma oldalát, és rákenjük a málnakrémet. Rátesszük a felső lapot, és  kissé lenyomkodjuk.
A díszítéshez a porcukrot sűrűre keverjük a citromlével, felével bevonjuk a torta tetejét. A maradékot a piros festékkel megszínezzük. Levesszük a tortakarikát, és az oldalát is bekenjük. Nekem maradt elég krém a töltelékből, így én azzal kentem be az oldalát a tortának. A tejszínt kemény habbá verjük, kis rózsákat nyomunk a torta tetejére, és mindegyikre 1-1 szem málnát teszünk. Pár órára hűtőszekrényben pihentetjük.

                                                                Boldog születésnapot Dóri!
              

1 comment:

  1. Azóta is arról a málnatortáról álmodunk :) A málnahabot csak úgy magában is megenném bármikor! Köszönöm :)

    ReplyDelete