Nagyon régóta szerettem volna elkészíteni ezt a finom süteményt, de valahogy mindig elmaradt. Most viszont nem volt mentség, meg kellett sütni. Olyanra sikerült, amire számítottam: elkészítése nem bonyolult, és nagyon finom.
Hozzávalók:
Tészta: 20 dkg kristálycukor
6 db tojás
1,5 dl étolaj
1,5 dl langyos víz
38 dkg liszt
1,5 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
2 ek. kakaópor
Krém: 2 cs. puncs pudingpor
6 dl tej
15 dkg cukor
25 dkg margarin
4 ek rumaroma
Csokoládémáz: 120 g tortabevonó csokoládé
2 ek étolaj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját elkeverjük a cukorral, olajjal és a langyos vízzel. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és szódabikarbónát. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojások felvert fehérjét is.
A tésztát két részre osztjuk, és az egyik felébe keverünk még 2 ek. cukrozatlan kakaóport.
2 db őzgerincformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a tésztát. A formákat 170 fokra előmelegített sütőben sütjük. Kb. 20-30 perc alatt megsül. Amikor kész vannak, kiborítjuk a formából, és hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
Sütés utánAmíg sül a tészta, elkészíthetjük a krémet. A pudingot felfőzzük a tejjel, és teljesen kihűtjük. Közben a margarint kikeverjük a cukorral, és a kihűlt pudinghoz adjuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá rumaromát is.
A tésztát felszeleteljük, és megkenjük a krémmel. A tésztát felváltva rakosgatjuk (egy barna, egy világos), ettől lesz szép csíkos.
Ha ezzel kész vagyunk, bevonhatjuk csokimázzal. Ehhez a csokit az étolajjal felolvasztjuk, majd a sütire csurgatjuk.
Pár órára hűtőben pihentetjük, majd ha a csokimáz megkeményedett, ferdén szeleteljük.
Hasznos tipp: Sajnos nem volt itthon rumaroma, de volt cherry-brandy aroma. Így az került a krémbe. Mondhatom sokkal jobban ízlett, mint a rumaromával, érdemes kipróbálni.
Nagyon könnyű a tésztája, és a krém sem túl édes, hanem pont jó. Köszi :))
ReplyDeleteÖrülök, hogy ízlett Nektek:)
ReplyDelete