Monday, February 14, 2011

Méteres kalács

Nagyon régóta szerettem volna elkészíteni ezt a finom süteményt, de valahogy mindig elmaradt. Most viszont nem volt mentség, meg kellett sütni. Olyanra sikerült, amire számítottam: elkészítése nem bonyolult, és nagyon finom.

Hozzávalók:
Tészta: 20 dkg kristálycukor
             6 db tojás
             1,5 dl étolaj
             1,5 dl langyos víz
             38 dkg liszt
             1,5 csomag sütőpor
              késhegynyi szódabikarbóna
              2 ek. kakaópor
Krém:    2 cs. puncs pudingpor
              6 dl tej
              15 dkg cukor
              25 dkg margarin
              4 ek rumaroma
Csokoládémáz:  120 g tortabevonó csokoládé
                           2 ek étolaj


Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját elkeverjük a cukorral, olajjal és a langyos vízzel. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és szódabikarbónát. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojások felvert fehérjét is.
A tésztát két részre osztjuk, és az egyik felébe keverünk még 2 ek. cukrozatlan kakaóport.
2 db őzgerincformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a tésztát. A formákat 170 fokra előmelegített sütőben sütjük. Kb. 20-30 perc alatt megsül. Amikor kész vannak, kiborítjuk a formából, és hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
                                               Sütés után

Amíg sül a tészta, elkészíthetjük a krémet. A pudingot felfőzzük a tejjel, és teljesen kihűtjük. Közben a margarint kikeverjük a cukorral, és a kihűlt pudinghoz adjuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá rumaromát is.
A tésztát felszeleteljük, és megkenjük a krémmel. A tésztát felváltva rakosgatjuk (egy barna, egy világos), ettől lesz szép csíkos.

Ha ezzel kész vagyunk, bevonhatjuk csokimázzal. Ehhez a csokit az étolajjal felolvasztjuk, majd a sütire csurgatjuk.




 Pár órára hűtőben pihentetjük, majd ha a csokimáz megkeményedett, ferdén szeleteljük.




Hasznos tipp: Sajnos nem volt itthon rumaroma, de volt cherry-brandy aroma. Így az került a krémbe. Mondhatom sokkal jobban ízlett, mint a rumaromával, érdemes kipróbálni.

2 comments:

  1. Nagyon könnyű a tésztája, és a krém sem túl édes, hanem pont jó. Köszi :))

    ReplyDelete