A legutóbbi hazalátogatásunk után elég sok dióval tértünk vissza. Mivel diós tésztát nem szeretnénk folyamatosan enni, így szét kellett néznem, hogy milyen sütikbe lehetne felhasználni ezt a rengeteg diót. Nagy örömömre sikerült egy nagyon finom receptet találni, ami isteni finom. Hamar elkészül, és szerintem még egy pár alkalommal meg tudom sütni, amíg elfogy a kb. 2 kiló diónk :)
Hozzávalók a tésztához: 18 dkg porcukor
8 db tojás
2 kk. kakaó
18 dkg darált dió
1 ek. zsemlemorzsa
1 cs. sütőpor
( Nem, nem hagytam ki a lisztet, ugyanis nem kell a tésztájába!)
Csokis máz: 15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 ek. tej
3 ek. kakaó
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral.A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd azt a tojássárgájás masszával jól összekeverjük. A habot lazán a tésztába forgatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, légkeverésen, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy deszka segítségével fordítsuk vissza.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A vajat és kis edényben felolvasztjuk lassú tűzön, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt, és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és 3 ek kakaót belekeverünk (a kakaót vagy egy kis szűrő segítségével vagy egy kanállal nyomjuk porrá, hogy ne legyen csomós a máz). A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére, így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg.
Amikor megdermedt (kb.1 óra múlva), a tésztát kockára felvágva tálaljuk.
Ha dejóval csinálom is ugyanennyi kell bele? Köszi
ReplyDeleteSzerintem nyugodtan tehetsz bele ugyanannyit, max. egy kicsivel kevesebb cukrot tegyél bele.
ReplyDelete